Сортове вино Токай включени в семейството на „Роял Уайнс“

Сортове вино от семейството “Royal Wines” включва три вида вино Токай: Родни, Азу и Токай есенция.

  • 1/Сортове вино – първият вид грозде се бере в края на есента. За да увеличите съдържанието на захар, понякога гроздът се усуква, блокирайки достъпа на влага до купчината. Виното се съхранява в избите в непълни бъчви, поради което във виното се появява лек аромат на ръжен хляб, поради това, че става окисляване на виното. Вино Токай е гъсто, с хармоничен вкус, с нотки на мед и хляб. Съдържанието на алкохол е най-малко 13 об.
  • 2/Азу – за да се направи вино от един грозд, се избират само стафиди и впоследствие се смесват с цели чепки гроздове. Отличителна черта на токайските вина е ферментацията в студени изби, последвана от отлежаване. Съдържанието на захар във виното е 6-12%, алкохол 11-14 об.

Във вината Азу се съдържа много глицерин – 1,5-2,0%. Нито едно вино в целия свят не може да се похвали с толкова високо съдържание. Това свойство прави Азу добър профилактик срещу атерома, различни сърдечно-съдови заболявания.

  • 3/Вино Токай есенция е национално съкровище на Унгария. Есенция Токай се приготвя от чисти стафиди. От него се получава много малко сок. Поради високото съдържание на захар в сока (40-60%), ферментацията протича много бавно, понякога в продължение на десетилетия. След дълго излагане, готовото вино е гъста, захарна течност и прилича повече на друго, отколкото на вино. Есенция – най-дълго живеещото вино в света, има 30 – 40% захар и 5-8% алкохол.

Някои марки на нашите токаи не отстъпват на унгарските прототипи – известните винарски вина на Токай. Отново в Крим Токай Южното крайбрежие се произвежда от сортовете грозде Токай, използвайки най-приближената технология. Букетът е изключително сложен, тънък, с тонове коричка прясно изпечен ръжен хляб.

Десертни силни вина

Вината от този тип съдържат над 20 обемни процента алкохол. Съдържанието на захар е 1-14%. Известни са вина, които се приготвят от дълго време в Португалия (пристанищно вино, Мадейра), Испания (шери). Характеристика на приготвянето на такива вина е загряването на винен материал – основно за 2-3 години на открити слънчеви места или специални слънчеви камери.

Сортове вино Токай включени в семейството на „Роял Уайнс“