Загуба на тегло – как да се справим с излишните килограми


Въпреки че съществуват безкрайни диети, добавки и заместители на хранене, които твърдят, че осигуряват бърза загуба на тегло, повечето не разполагат с научни доказателства. Съществуват обаче някои подкрепени от науката стратегии, които оказват влияние върху управлението на теглото.

Кои са тези стратегии?


Тези стратегии включват упражняване, следене на приема на калории, периодично гладуване и намаляване на броя на въглехидратите в диетата.


Периодичното гладуване е модел на хранене, който включва редовни краткосрочни пости и консумация на храна в рамките на по-кратък период от време през деня. Няколко проучвания показват, че краткотрайното гладуване, което е с продължителност до 24 седмици, води до загуба на тегло. Най-разпространените методи за периодично гладуване включват следното:

Алтернативен дневен пост, което означава да имате дни в който ще гладувате междъ 12ч и 16ч. Модифицираната версия включва ядене само на 25-30 процента от енергийните нужди на организма в гладуване дни. Методът 16/8: Бързо за 16 часа и яжте само по време на 8-часов прозорец. За повечето хора 8-часовият прозорец би бил около обяд до 8:00.Проучване на този метод установи, че храненето през ограничен период води до това, че участниците консумират по-малко калории и губят тегло.

Най-добре е да приемете здравословен начин на хранене в без гладни дни и да избягвате прекомерното хранене.


Ако някой иска да отслабне, трябва да е наясно с всичко, което яде и пие всеки ден. Най-ефективният начин да направите това е да регистрирате всеки продукт, който консумират, в дневник или в онлайн проследяване на храни. Едно проучване установи, че последователното проследяване на физическата активност помага за загуба на тегло.

Междувременно, проучване установи положителна връзка между загубата на тегло и честотата на проследяване на приема на храна и упражнения.
Внимателното хранене е практика, при която хората обръщат внимание на това как и къде ядат храна. Тази практика може да даде възможност на хората да се наслаждават на храната, която ядат и да поддържат здравословно тегло

 

Загуба на тегло – как да се справим с излишните килограми